torsdag 26 mars 2009

Tema barnmat=)

Två dagar i rad med vackert väder. Är det månntro så att våren är på gång?? Ja jag vill då gärna tro det. Har t o m varit så optimistisk att jag idag spontanköpte lite penséer. Tyvärr har jag inte kunnat plantera dem ännu eftersom planteringsjorden som fanns kvar sen i somras är djupfryst=) men jag har lagt fram påsen på gräsmattan där solen bättre kommer åt den så blir det soligt även imorgon finns det nog goda chanser att jag kan plantera lite blommor. Efter att jag velat lite mellan vita och lila penséer så blev det till slut de lila. Känner att jag behöver en färgkick nu, och det passar bra till påsk då jag ska pynta med lite limegröna fjädrar också. Ska faktiskt försöka få upp lite påskpynt. Nu låter det som att jag har en massa att slänga upp. Nej i själva verket handlar det om lite småägg och minikycklingar som jag och Thea hittade på Konsum. De hade riktigt billigt pynt, ett paket fjädrar för bara 8 kr och det fanns alla möjliga färger att välja bland. Inte så överraskande kanske att jag köpte vita, men desto mer chockerande att även några gröna fick följa med hem. Vill få in lite stämning med pyntat ris, men det är mest för Theas och Ellies skull.

Annars har dagen gått farligt fort. Jag sov praktiskt taget inget under natten men har trots det varit konstigt pigg nästan hela dagen. Det kommer nog märkas ikväll när vi lägger oss i alla fall, lär ju inte ha några större svårigheter att somna. Ellie har varit lite smågnällig de senaste nätterna och vi har fått springa in till henne flera gånger varje natt och trösta. Hon som tidigare har ätit kanonbra har även börjat äta sämre. Vi funderar på om det kan vara tänder på G. Hoppas det i alla fall så att detta bara är tillfälligt annars lär det bli kämpigt.

Tidigare under veckan kom jag med ett tips angående hur man förgyller vardagen lite. Idag tänkte jag ge ett spartips som även är nyttigt och som gynnar barnen. Dagens tips är att laga småbarnsmaten själv. Vi har redan från smakportionerna lagat all mat själva till båda våra döttrar och det har verkligen sparat oss många kronor samtidigt som det känns bra att kunna styra vad våra flickor får i sig. Jag menar inte att köpt mat är dålig men jag tror att det skapar goda förutsättningar inför introduktionen av ”vuxenmaten”. Barnen har ju redan vant sig lite vid kryddningen som föräldrarna använder och blir inte lika överraskade av att maten skulle smaka annorlunda. Många har frågat mig hur vi gör vår barnmat men det är verkligen inte några svårigheter att tillreda den. Dock finns det en del man ska tänka på, bland annat att maten helst inte ska stekas i början, att inte salta maten och att inte servera barnen spenat, mangold, grönsallad och rädisor när de är under 1 års ålder. Beträffande saltet kan det vara bra att även ta hänsyn till råvarorna och hur mycket salt de innehåller. T ex innehåller ju korv och skinka en hel del salt och det kan ju därför vara bra att vänta med att introducera dem tills de är lite äldre (Ellie ska få korv när hon blivit ca 10 mån). En annan sak vi fick veta när Thea hunnit bli lite äldre var att man inte ska servera barn under 2 år fullkornsprodukter.

En vanlig måltid till Ellie ser t ex ut såhär:

Vi skivar och delar en kycklingfilé, några potatisar och ett par morötter. Lägger dem i en kastrull med vatten och tillsätter lite andra grönsaker såsom t ex broccoli och ärtor. Sedan låter vi detta koka upp och kryddar med lite örtkryddor för att variera smakerna lite. Maten är klar när allt blivit mjukt och sedan mixar vi maten till lagom konsistens (varierar ju beroende på barnets ålder). Maten smakar oftast riktigt gott men ibland tillägger vi lite smör för att göra maten fetare och mer smakrik.

Nej nu ska jag fixa lite och sedan gå och sova. Vill inte vara ett vandrande lik imorgon.

Kram Ida

1 söta kommentarer:

Blogger sa...

BlueHost is definitely one of the best web-hosting provider with plans for any hosting requirements.